Ny projektledare på Nyaru Menteng

Posted on 26-01-2012


Det finns bara en Lone Dröscher Nielsen, och hon är svår att ersätta! Men efter att ha drivit sitt rehabiliteringscenter för orangutanger, Nyaru Menteng, i över tio år har hon efter en längre tids sjukdom blivit tvungen att ge upp planerna på att bo permanent på Borneo. Här är hennes brev där hon berättar om sitt svåra beslut. Anton.jpg

Tack och lov har Lones store kärlek till orangutangerna och hennes enorma engagemang smittat av sig på de lojala medarbetarna. De har gjort extra stora insatser medan hon har varit borta. En av dem heter Anton Nurcahyo och det blir han som nu tar över ledningen för rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

Passionerad ledare
36-årige Anton Nurcahyo kom som sänd från ovan när Lone blev sjuk och han har visat sig duktig på att ha ansvar för centret. Han är född och uppvuxen i Indonesien, har en magisterexamen i biologisk antropologi från Australien och ett imponerande CV som visar hans stora intresse och passion för djurliv och regnskogar.

Innan han kom till Lones center arbetade han för olika organisationer i Indonesien med särskilt fokus på djurliv och djungel. Hans stora kunnande gör honom till en kompetent avlösare till Lone och de anställda har stor respekt för honom. Det har gått snabbt för honom att skaffa sig överblick över centret och de uppgifter som skall lösas, och han är en stor inspirationskälla för de knappt 200 anställda, som tager hand om de cirka 620 orangutangerna.

Hjärtat på rätta stället
Det är ingen lätt uppgift att ta över Lones många sysslor och att föra vidare hennes passionerade engagemang, och det har tagit tid för de anställda att vänja sig vid en annan person än Lone. Men Anton är inte den som ger upp. Han arbetar hårt, är perfektionist och viljestark – och orangutangerna är i de bästa händer! Det finns förstås även tid att ha roligt! Anton har en vänlig personlighet och han gillar att skämta med sina anställda, vilket får dem att skratta och känna sig väl till mods! Han berättar också ofta historier från sin barndom, studietid och sin tid som fältarbetare i djungeln.

Lone kunde inte ha hittat en bättre avlösare än Anton, som är mycket mån om att hennes idéer och kärlek till orangutangerna finns kvar. Han är mycket omtänksam mot orangutanterna och går ofta rundor för att se hur de mår. Även om de anställda saknar Lone så är de trygga med Anton och hans ledning av centret. Allt fortlöper som det ska på Nyaru Menteng.


Translated from Danish into Swedish by Asa Melander
Swedish edited by Dorthe Madsen

Senaste Nyheter

DR och SVT presenterar: Lone & Orangutangerna

2014-04-11

Under påskhelgen tar DR och SVT sina tittare med tillbaka till Nyaru Menteng och Borneos regnskog i den storslagna naturfilmen "Lone & orangutangerna - tillbaka till friheten"! Bänka dig framför TV:n den 18 April klockan 18.00 på SVT2!
Årsmöte på fredag!

2014-03-26

Save the Orangutans styrelse kallar till årsmöte 28 mars kl. 17:00. Glöm inte att sista anmälningsdag är imorgon torsdag! Missa inte chansen att få en inblick i föreningens arbete och träffa danska Lone Dröscher-Nielsen som grundade rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Du får också höra de senaste nyheterna om releases på Borneo och sist men inte mist möta de andra medlemmarna.
Kampen för regnskogen

2014-03-17

Save the Orangutan arbetar först och främst för att rädda orangutanger som annars hade dörr ut som en konsekvens av den omfattande skogsskövlingen. Men vi arbetar också förebyggande för att bromsa fällningen av de sista rester regnskog, så att orangutangerna på Borneo och andra djurarter kan ha ett hem i framtiden.
Pak Midel berättar

2014-03-17

Midel A. Tarung också kallad Pak Midel är född i landsbyn Timpah. Timpah ligger i det unika naturområdet Mawas där 3000 orangutanger lever i frodig torvmarkskog. Gruvdrift, illegal skogsfällning och tidigare förändring av naturen har förstört mycket av ekosystemet med stora konsekvenser för områdets djur och människor. Pak Midel berättar...
Små lån gör stor skillnad för regnskogens kvinnor

2014-03-17

Låne-spar-grupper har gjort regnskogens kvinnor till entreprenörer med långsiktiga och hållbara mål. Läs om de små lånen som har gjort en stor skillnad för kvinnorna i ett av Borneos mest fattiga och utsatta områden, ett område som också är hem till 3000 vilda orangutanger.
Två-års jubileum för Bukit Batikap

2014-03-12

Den 28 Februari var det precis två år sedan fyra semi-vilda orangutanger blev de allra första orangutangerna som blev frisläppta i det skyddade regnskogsområdet Bukit Batikap. Sedan dess har de fyra pionjärerna multiplicerats, rotat sid och banat vägen för ytterligare 115 nykomlingar.
Nu kan du se "Orangutangens sista chans" på SVTPlay!

2014-03-05

Missade du att se den spektakulära naturfilmen "Orangutangens sista chans" på SVT2? Nu har du din chans, se den på SVTPlay fram tills den 15 mars. Klicka bara på länken ovan!
Vill du veta mer om "Orangutangens sista chans?"

2014-03-05

Den 5 mars visade SVT2 BBCs spektakulära naturfilm "Orangutans: The Great Ape Escape" eller under den svenska titeln "Orangutangens sista chans". I filmen får vi följa de första rehabiliterade orangutangerna som blir utsläppta i säkrad regnskog. Då Lone Dröscher Nielsen för första gången släppte ut de orangutanger som hon räddat och uppfostrat, följde BBC både Lone och orangutangerna på nära håll. Resultatet blev en spektakulärt vacker naturfilm. Nu kan du läsa om Leonora & hennes vänner, Lones appell eller om det unika arbetet på Borneo.
Dags för årsmöte

2014-03-05

Save the Orangutans styrelse kallar till årsmöte 28 mars kl. 17:00. För mer information följ länken ovan.
Vill du följa lilla Cinta på sin väg hem till regnskogen?

2014-03-01

Lilla Cinta hittades skrikande och skakande i ett område som hade avskogats för oljepalmplantage. Hon hade förlorat sin mamma, och träden, de hade bott tillsammans i. Nu kan du adoptera Cinta och ge henne och hennes vänner en andra chans till ett liv i skyddad regnskog.
BBC-dokumentär om Lone på SVT2

2014-02-20

SVT2 visar BBCs spektakulära naturfilm "Orangutans: The Great Ape Escape" den 5 mars under den svenska titeln "Orangutangens sista chans". I filmen får vi följa de första rehabiliterade orangutangerna som blir utsläppta i säkrad regnskog.
Noor flyttar hemifrån

2014-02-17

Det skyddade regnskogsområdet Bukit Batikap mitt på Borneo huserar nu 119 orangutanger, varav många tidigare fallit offer för den illegala keldjurshandeln. En av dem är rehabiliteringscentret Nyaru Mentengs första orangutang, Noor.
En ny stämma i telefonen

2014-02-17

Save the Orangutan har fått en ny kundserviceansvarig till er alla som hjälper oss att rädda orangutangen från utrotning. Möt Susanne Mårtensson.
Välkomna hem!

2014-02-17

Under helgen mellan den 7e och 8e februari fick 20 orangutanger från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng äntligen återvända tillbaka till deras naturliga livsmiljö, regnskogen. Det skyddade området Bukit Batikap är nu hem till totalt 119 orangutanger.

Läs flera nyheter >

Logon