Ny projektledare på Nyaru Menteng

Posted on 26-01-2012


Det finns bara en Lone Dröscher Nielsen, och hon är svår att ersätta! Men efter att ha drivit sitt rehabiliteringscenter för orangutanger, Nyaru Menteng, i över tio år har hon efter en längre tids sjukdom blivit tvungen att ge upp planerna på att bo permanent på Borneo. Här är hennes brev där hon berättar om sitt svåra beslut. Anton.jpg

Tack och lov har Lones store kärlek till orangutangerna och hennes enorma engagemang smittat av sig på de lojala medarbetarna. De har gjort extra stora insatser medan hon har varit borta. En av dem heter Anton Nurcahyo och det blir han som nu tar över ledningen för rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

Passionerad ledare
36-årige Anton Nurcahyo kom som sänd från ovan när Lone blev sjuk och han har visat sig duktig på att ha ansvar för centret. Han är född och uppvuxen i Indonesien, har en magisterexamen i biologisk antropologi från Australien och ett imponerande CV som visar hans stora intresse och passion för djurliv och regnskogar.

Innan han kom till Lones center arbetade han för olika organisationer i Indonesien med särskilt fokus på djurliv och djungel. Hans stora kunnande gör honom till en kompetent avlösare till Lone och de anställda har stor respekt för honom. Det har gått snabbt för honom att skaffa sig överblick över centret och de uppgifter som skall lösas, och han är en stor inspirationskälla för de knappt 200 anställda, som tager hand om de cirka 620 orangutangerna.

Hjärtat på rätta stället
Det är ingen lätt uppgift att ta över Lones många sysslor och att föra vidare hennes passionerade engagemang, och det har tagit tid för de anställda att vänja sig vid en annan person än Lone. Men Anton är inte den som ger upp. Han arbetar hårt, är perfektionist och viljestark – och orangutangerna är i de bästa händer! Det finns förstås även tid att ha roligt! Anton har en vänlig personlighet och han gillar att skämta med sina anställda, vilket får dem att skratta och känna sig väl till mods! Han berättar också ofta historier från sin barndom, studietid och sin tid som fältarbetare i djungeln.

Lone kunde inte ha hittat en bättre avlösare än Anton, som är mycket mån om att hennes idéer och kärlek till orangutangerna finns kvar. Han är mycket omtänksam mot orangutanterna och går ofta rundor för att se hur de mår. Även om de anställda saknar Lone så är de trygga med Anton och hans ledning av centret. Allt fortlöper som det ska på Nyaru Menteng.


Translated from Danish into Swedish by Asa Melander
Swedish edited by Dorthe Madsen

Senaste Nyheter

Vänskap i regnskogen

2014-08-19

Orangutanger är endast delvis sociala djur. I naturen är födoresurserna nämligen för få för att orangutanger kan leva i flock. Men ibland - som i fallet med Sif och Emen - uppstår det ändå långa vänskaper mellan honorangutanger.
Palmoljeindustrin

2014-08-13

Det största hotet mot orangutangen är palmoljeindustrin. Orangutangernas hem, regnskogen, fälls för att göra plats till plantage som kan ge billig vegetabilisk olja till resten av klotet. Save the Orangutan arbetar för en hållbar och naturvänlig utveckling av en industri som är här för att stanna.
Från cirkus till regnskog

2014-08-13

Cirkusliv i Thailand hade förstört Wanna och Sukamaras naturliga orangutangbeteende. En lång rehabiliteringsprocess har gjort de två honorangutangerna redo till att leva i trädtopparna på centrets skyddade öar. Kanske har de fortfarande en chans till ett fritt liv i naturen.
Välkommen till Nyaru Menteng, Ruru

2014-08-11

I juni fick Nyaru Menteng ytterligare en liten ny orangutang-inneboende. Ruru har lyckligtvis efter omständigheterna blivit bra behandlad som husdjur och har goda chanser att en dag kunna vända tillbaka till naturen.
Ny uppdatering från Biotrottern

2014-08-11

Svenska Wilhelm har bott på forskningscentret Tuanan mitt i Borneos regnskog sedan april 2014. Läs om hans tankar kring sitt arbete och orangutangerna.
Marie i Mawas

2014-08-05

Söndagen den 3 augusti satte projektledaren på Save the Orangutan Danmark kurs mot Borneo, här ska hon starta upp ett nytt projekt för att bevara regnskogen och du kan följa hennes resa.
Lone blir riddare av Dannebrogen

2014-06-30

Idag den 30 juni 2014 blev Lone Dröscher Nielsen dubbad till riddare av Dannebrogen av H.K.H. prinsgemål Henrik av Danmark. Prinsen besökte Lone Dröscher Nielsens rehabiliteringscenter för orangutanger under 2010.
Skolstart på Nyaru Menteng

2014-06-20

Här i Sverige leder skoldagarna mot sitt slut, men på Nyaru Menteng hade flera små orangutanger sin första skoldag för bara några veckor sedan. Möt de nya skogseleverna här.
Ge bort en orangutang i juni och få ett gosedjur

2014-06-19

På grund av den omfattande regnskogsskövlingen på Borneo försvinner flera tusentals orangutanger varje år. Du kan hjälpa till att bromsa denna förödande utveckling genom att ge bort en orangutang i present och få en liten oemotståndlig gosedjursorangutang medskickad som extrapresent.
Sommartävling

2014-06-19

Midsommar är bara runt hörnet och vår samarbetspartner monkeyglasses sätter solglasögon på spel till dem som kan svara korrekt på tre frågor om eldsjälen och orangutangens förespråkare Lone Dröscher Nielsen. Solglasögonen har ett värde av 971 SEK och är modellen BERLIN. Gissa med och vinn!
Tobys nya liv

2014-06-09

Precis som människobarn formar orangutangungar livsviktiga band med sin mamma. Därför kan man föreställa sig hur traumatiserade de orangutangungar som blir fråntagna deras mödrar blir. Minnena, förfäran och rädslan efter att ha förlorat sin mamma till följd av avskogning eller tjuvskytte är svår att radera. Därför är det med mycket energi och kärlek rehabiliteringscentret Nyaru Menteng försöker ge livet och gnistan tillbaka till de små och hjälplösa orangutangungarna när de kommer in på centret.
Berika tiden i bur

2014-05-23

På rehabiliteringscentret Nyaru Menteng gör de anställda deras yttersta för att skapa livskvalité för de orangutanger som är tvungna att sitta i bur. Specialdesignade leksaker gör det möjligt att hålla deras skogskunskaper vid liv.
Jojang intar djungeln

2014-05-23

På Nyaru Mentengs skyddade öar lever orangutangfamiljerna nära tillsammans på grund av öarnas storlek. Men när orangutangerna släpps fria i den skyddade regnskogen söker de unga hanarna egna territorier. Det fick orangutangen Jane uppleva då hon blev frisläppt tillsammans med sin vuxna son Jojang.
Mamma jag har inte glömt dig

2014-05-19

Du har väl inte glömt mamma på söndag? Ge bort en morsdagspresent som hon aldrig glömmer! Beställ din gåvoadoption och adoptera någon av vännerna Julie, Cinta, Jossy eller Ben innan torsdagen 22 maj så hinner du få hem ett fint certifikat att ge bort!
Kärlek i Bukit Batikap?

2014-05-13

Det skyddade regnskogsområdet Bukit Batikap har inte bara utrymme för orangutanger men också gott om plats för kärlek & romans. Möt de rehabiliterade orangutangerna Ebol och Edwan, Bukit Batikaps nya par?

Läs flera nyheter >

Logon